Alternatieve woonvormen zijn in opmars, één hiervan is cohousing, waarbij de bewoners allerlei faciliteiten delen waaronder een gemeenschappelijke tuin.
Tuinarchitect Stijn Verhalle en Arno Deruyck ontwierpen ter gelegenheid van Batibouw een gemeenschappelijke tuin. De inspiratiezone in Hal 4 was een gezamenlijk initiatief van De Vlaamse Tuinaannemer en VLAM. Ook Namgrass droeg hierin z'n steentje bij.
Cogardening
Bij cogardening pak je samen met een aantal buren de buitenruimte aan. Samen kan je zuinig omspringen met ruimte én geld. Van een privéterrasje of moestuin tot een speelhoek voor de kinderen. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Een gemeenschappelijke tuin moet vooral inspelen op ieders verschillende behoeften. "Voor de gezinnen die in een cohousingproject wonen, moet het lijken alsof het hun eigen tuin is. Terwijl ze eigenlijk maar deels eigenaar zijn.", legt Stijn Verhalle uit. "Belangrijk hierbij is de creatie van een gezellige plek of ruimte waarin ze zichzelf kunnen zijn, waar ze met vrienden en familie kunnen genieten, maar evengoed een plek waar ze met alle buren kunnen samen zijn."
Tuinontwerp
Stijn en Arno kozen voor een modern ontwerp met speelse lijnen en materialen. "Hierdoor lijkt de tuin dynamisch en oogt hij absoluut niet saai. We hebben ook rekening gehouden met het feit dat het hier vaak om drukbezette gezinnen gaat die weinig tot geen onderhoud willen, gezinnen die genieten boven wekelijkse klusjes verkiezen."
In een gemeenschappelijke tuin staat genieten centraal, niets moet, alles mag.
Bovendien werd er rekening gehouden met allerlei aspecten:
- Natuurijke opvang van regenwater; door tegels met open voeg toe te voegen, worden de grondwaterreserves op een natuurlijke manier aangevuld.
- Bomen met verschillende functies: structuur, verkoeling, trekken vogels en andere dieren aan,...
- Kunstgras als onderhoudsvriendelijk alternatief.
- Extra speelmogelijkheden voor kinderen.
Meer info via: