De kunstgrasmarkt zit meer dan ooit in de lift. Of het nu gaat om een grote familietuin, een trendy dakterras, een gezellige stadstuin of een knappe grasstrook langsheen het zwembad, de mogelijkheden en toepassingen zijn legio.
Door het uitzicht, het natuurlijke aanvoelen, de slijtvastheid en het minimale onderhoudswerk wint dit product de laatste jaren aan populariteit en is het voor velen een perfect alternatief. Enkele jaren geleden was er bij velen nog drempelvrees voor kunstgras. Vaak beslisten mensen om bijvoorbeeld eerst hun voortuin van kunstgras te voorzien om daarna over te gaan tot een uitbreiding naar de achtertuin. Inmiddels wordt kunstgras als tuin- of terrastoepassing meer aanvaard als volwaardige oplossing voor het project. Maaien, bewateren, onkruid verdelgen en bemesten behoren als eigenaar van een kunstgrasveld definitief tot het verleden. Onderhoudsgemak is dan ook een belangrijk criterium om voor deze oplossing te kiezen. Door de vooruitgang in de ontwikkeling van nieuwe kunstgrasproducten zijn natuurgras en kunstgras visueel ook nog nauwelijks van elkaar te onderscheiden.
Ook op vlak van plaatsing is er door innovaties een enorme vooruitgang geboekt. Daar waar kunstgras voorheen diende te worden ingezand voor een optimaal gebruik is er nu een onderste vezellaag toegevoegd die heel dicht geweven wordt en zo voor een maximale ondersteuning zorgt. Het installeren van kunstgras is eenvoudig en kan bovendien budgetvriendelijk. Om kunstgras te plaatsten is het belangrijk dat de ondergrond vlak, drainerend en stabiel is. Na de voorbereiding van de ondergrond wordt een geotextiel geplaatst over de volledige oppervlakte, dit om de druk van de kunstgrasmat gelijkmatig te verdelen. Daarna wordt de vezelrichting bepaald en kunnen de kunstgrasmatten worden uitgerold en bijgesneden. Waar nodig worden de naden door middel van lijm aan elkaar bevestigd. In de laatste fase wordt het kunstgras vastgemaakt aan paaltjes of rechtstreeks in de ondergrond.
Door de toevoeging van unieke UV-stabilisatoren en de speciale profilering van de kunstgrasvezels wordt verkleuring voorkomen. Bovendien wordt kunstgras onder de zwaarste omstandigheden getest op verkleuring en UV-stabiliteit waardoor intense regenval, langdurige zon, chloorwater en urine van dieren geen probleem kan vormen.