Bereid jouw gazon en tuin voor op de winter met deze tips rond gevallen bladeren, overwinteren van bepaalde planten, planten van bollen,...
Laat uitstel geen afstel zijn - er is genoeg dat in de herfst kan worden gedaan. Begin nu om ervoor te zorgen dat jouw tuin klaar is voor koud weer. Hier een kijkje op wat je dit seizoen in de tuin kunt doen:
Beplanting
Voeg kleur toe. Plant seizoensbloemen zoals viooltjes en chrysanten. Deze bloemen bloeien tijdens de koelere temperaturen, zelfs tijdens de vorstperiode! Bovendien voegen ze de broodnodige uitbarsting aan kleur toe aan jouw tuin of buitenruimte. De herfst is het moment bij uitstek om bloeiende bloembollen te planten zoals krokussen, hyacinten, gele narcissen en tulpen. Een beetje werk nu zorgt volgende lente voor een levendige, fleurige tuin.
Denk ook aan de moestuin. Knoflook en sjalotten kunnen nu geplant worden voor oogst volgende zomer. De koeler temperaturen van de herfst en de regen zijn bovendien perfect als hulp bij onlangs geplantte (of getransplanteerde) bomen en struiken. Terwijl de toppen van de planten geen groei kunnen tonen, zijn de wortels vaak hard aan het werk.
Herverdeel de bestaande planten. Herfst is een goede tijd om de voorjaars- en zomerbloeiende vaste planten te herverdelen. Gebruik diegenen die een frisse, levendige groei hebben rond een minder krachtig middenstuk. Breek ze in klontjes met een scherpe spade, en herplant ze vervolgens in aparte gaten.
Zaai een nieuw gewas. Zaai spinazie- en slazaad voor een laat-herfstgewas. Verleng het seizoen nog meer door alles met stro te bedekken wanneer de temperaturen onder het nulpunt gaan. Je kan ook wortelgewassen bedekken met stro om de winteroogst te vergemakkelijken.
Opruimen, opruimen, opruimen,...
Verzamel bladeren. Rakel de bladeren op. Dit is vooral belangrijk bij grote bladeren zoals die van de esdoorn. Hergebruik de bladeren als deklaag voor bloemen en struikbedden.
Maak schoon. Raap gevallen fruit op. Verwijder dode eenjarigen. Knip de vaste planten bij. Dit alles geeft de tuin een nette uitstraling en kan de kans op ongedierte in het afval verminderen.
Laat siergrassen en dikke planten zoals salie, vetkruid en chrysanten gerust. Terwijl het goed is om wat meerjarigen te knippen, kunnen sommigen best gerust gelaten worden tijdens de winter.
Bereid je voor op het volgende groeiseizoen: maak de tuingereedschappen schoon en scherp voordat je ze wegzet. Koppel de slang los, maak het leeg en bewaar het samen met het tuingereedschap. Veeg het buitenmeubilair af en sla onder een afdak op.
Bewaar zomerbollen zoals dahlia's en gladiolen. Na de eerste vorst kan je deze opgraven, laat de wortels gedurende een paar dagen uitdrogen en schud de overige grondaarde af. Bewaar ze voor de winter in mos of zaagsel in een koele, donkere kelder.
Start een composthoop. Al de herfstbladeren zorgen voor een goede aanvulling op het groene keukenafval. De mix van bruine en groene materialen versnelt het composteringsproces. Vlees of zuivelproducten composteren niet, integendeel ze trekken knaagdieren aan! Gooi planten die ziek of besmet zijn in de prullenbak.
Als je een vijver hebt, verwijder dan gevallen bladeren en laat het water met 25 tot 50 procent dalen. Bewaar de pomp binnen en voeg een bacterieel additief toe aan het water om de afbraak van organische stoffen te versnellen.
Het gazon
Verwijder ongelukjes van dieren en spoel voor eigen hygiëne na.
Verwijder onkruid. Indien er op het gazon onkruid groet, en dan vooral langs de randen van de kunstgrasmat, wordt dit best met de hand verwijderd. Zorg ervoor dat je ook de wortels mee uittrekt. Bij zonnig en droog weer, kan het onkruid ook verwijderd worden met een biologisch afbreekbare onkruidverdelger.
Controleer op loskomende naden. Verwittig ons meteen indien er loskomende naden zijn, zo kunnen we dit zo snel mogelijk herstellen.
Ingestrooid kunstgras borstel je best sporadisch op met een harde bezem, het beste effect wordt bekomen bij droog weer. Het instrooizand wordt best tweejaarlijks aangevuld.
Bescherming voor de winter
Bescherm planten. Omring waardevolle struiken en bomen met bladeren. Terwijl sommige van de nieuwere struikrozen geen winterbescherming nodig hebben, kunnen oudere varianten dit zeker gebruiken. Gebruik rooskegels of maak een cilinder van draadwerk en vul met bladeren voor de winter.
Voeg een deklaag toe. Wacht tot na een eerste harde bevriezing, voeg dan een beschermende deklaag toe aan de beplanting (gebruik bijvoorbeeld boomschors of gevallen bladeren). Dit zorgt ervoor dat de bodem op een gelijkmatige temperatuur blijft en voorkomt dat de wortels van de planten naar boven komen.